19.2.2018

Kipu ja rentoutuminen





Minulla oli asiakkaana kolmekymppinen mies, jolla oli Jäätynyt olkanivel eli Frozen Shoulder. Primaarisen jäätyneet olkanivelen syytä ei tiedetä. Se on olkanivelen nivelkapselin kutistumisesta johtuva kivulias sairaus. Olkanivelen aktiivinen ja passiivinen liike ovat merkittävästi rajoittuneet. Taudissa on neljä vaihetta: kipuvaihe, jäätymisvaihe, jäykkyysvaihe ja paranemisvaihe. Kukin niistä voi kestää jopa 3-6kk. Vasta neljännessä vaiheessa, kun ääriasentokipu on loppunut, aloitetaan aktiivinen liikeratoja parantava fysioterapia. Tauti ei tule uudelleen enää samaan olkapäähän, mutta usein se tulee myös toiseen.

Ko miehellä olkapää särki koko ajan, oli särkenyt jo puoli vuotta. En voinut siis auttaa häntä liikehoidolla – kylmäpakkausta ehdotin, jos siitä olisi joksikin aikaa apua. Hän kuului Kela-kuntoutuksen niskaryhmään. Kuntoutukseen kuuluu yksilöajan lisäksi erilaisia liikuntaryhmiä, vesijumppaa ja rentoutumista. Olen pitkään käyttänyt ryhmissäni hengitysrentous-tekstiä. Se on kirjasta
”Hengitys itsesäätelyn ja vuorovaikutuksen tukena”. 
Kirjoittajat ovat Minna Martin, Maila Seppä ja Päivi Lehtinen (Mediapinta).

Rentousryhmissä seuraan kuntoutujien paikallaanoloa – tai liikehtimistä. Alkukahistelun (ei –nahistelun!) jälkeen tulee hiljaista, joskus joku nukahtaa ja vähän korahtaa, parinkymmenen minuutin kohdalla pari rentoutujaa alkaa vaihtaa asentoa. Silloin on hyvä lopettaa. Tämä kyseinen rentous hengityksen avulla on niin rentouttava, että yleensä sain herätellä ryhmän kellon mukaan, kun kukaan ei alkanut liikehtiä kipujensa tähden.

Kun ryhmäläiset lopuksi kertoivat tuntemuksiaan oli olkapääkipuinen mies aivan ihmeissään. Kättä ei ollut särkenyt yhtään! Se oli ensimmäinen kerta kuukausiin. Kahden kuukauden kuluttua toisella jaksolla saimme kuulla, että hän oli yksinkin onnistunut vähentämään kipua rentoutumisella.

Luin – kirjoittajien luvalla – tekstin sanelukoneeseen ja tein kuvarentouden. Katso vaikka ensimmäisellä kerralla Inkoon Kopparnäsissä 5.2.18 otetut auringonnousukuvat. Sanon siinä alussa: ”Voit sulkea silmät.” Tee niin seuraavalla kerralla, keskittyminen on mielestäni paljon helpompaa silloin. Ehkä haluat aluksi siirtyä mielikuvissasi omaan mielipaikkaasi, sielunmaisemaasi.

Sielunmaisema
5.2.18 Kopparnäsin kallioilla


Minulla ei ole lupaa laittaa YouTubeen musiikkia, mutta jos voit, laita soimaan 

            Armas Järnefeltin Berceuse, kehtolaulu (Jorma Panulan johtamana). 

Se on taivaallinen, nerokas sävellys, jonka viime tahteja ei enää kuule. Silloin nukkuu…



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti