5.3.2018

Apua - kipua 1/3

                     Viesti kulkee eri postitoimistojen kautta

Kolin ikimetsissä

Olemme mieheni kanssa kävelyllä metsässä. Hän lyö varpaansa kiveen. Varpaasta lähtee yhtä hermoa pitkin vaurioviesti selkäytimeen. Hermo on 135 cm pitkä. Se ei ole kipuhermo, koska se ei vie kipua ylöspäin, vaan viestin vauriosta. Selkäytimestä viesti jatkaa aivoihin Thalamukseen, joka päättää kokemuksensa pohjalta lähettääkö viestin eteenpäin muualle aivoihin.
Jokainen ihminen on ainutlaatuinen, jokainen kipu samoin on uniikki. Aivokuvantamisella nähdään, että samallakin ihmisellä aivojen aktivoituminen kivussa on erilaista eri kerroilla. Sadat (!) aivojen alueet osallistuvat kivun kokemuksen käsittelyyn.

Ateneumissa

Aivoissa ei ole vain yhtä kipualuetta. Vaurioviestiä käsittelevät aivoissa mm liikkeen organisointi- ja valmistelutoimisto, keskittymistoimisto, muisti ja ongelmien ratkojat, pelko ja pelon ehdollistumisen asiantuntijat, tunnepuolen kaverit, motivaatio- ja stressivastaavat, liikkeen ja kognitionpäättäjät. Lisäksi selkäydin on ensimmäisenä porttina viestille, päästääkö eteenpäin vai jättääkö viestimättä.
Varpaasta tullut viesti aiheutti kipua mieheni varpaassa, koska siinä tilanteessa ei ollut sen tärkeämpääkään, mihin aivot olisivat fokusoineet toimintansa. Kun hän – kuvitteellisesti – Nepalissa ollessamme satutti varpaansa kiveen juuri samalla, kun juoksi tiikeriä pakoon, silloin viestiä ei lähetetty ainakaan varpaaseen asti! Ei hän tuntenut mitään. Siis muuta kuin kauheaa pelkoa ja kovaa kiirettä.


Mannerheimin Nepalissa ampuma tiikeri, kotimuseossa

Metsäretkellä eväitä syödessämme hyttynen pisti minua. Ei siinä mitään, huitaisin sen pois. Kun olin – kuvitteellisesti – Intiassa ja hyttynen pisti, sain ahdistuskohtauksen. En ollut varma, onko minulla kaikki tarvittavat rokotukset, mitä lajia tämä ötökkä oli ja mitä nyt pitää tehdä! Todellisuudessa tiedän tämän kaltaisen tapauksen, jossa henkilö sairastui vakavasti. En varmasti mene ikinä Intiaan. Pelon ehdollistumisen asiantuntijat aivoissani estävät muita keskuksia toimimasta matkan aikaansaamiseksi.
Vaurioviesti varpaasta selkäytimen kautta on yksi viesti, kirje, sähköposti aivoille, mutta se ei riitä saamaan kipua aikaiseksi. Ajattelepa amputoidusta jalasta tulevaa kipua. Ei sieltä edes lähde sitä viestikirjettä ja silti kipua tuntuu.


51:n valopylväät, kuin hermoradat

Ollessani edellisessä työssäni pidimme psykologin kanssa selkäryhmää. Puhuimme kivusta. Psykologi sanoi asiakkaalle lyhyesti yllä kuvaamani asian: ”Kaikki kipu on aivoissa.” Loppu. Asiakas loukkaantui kovin. Ei hänellä ollut tätä tietoa. Kipu on päässä tarkoitti hänelle: ”Kuvittelet.”

                     Kaikki kipu on todellista.


Helenin omakuva, Ateneum



2/3 osassa jatkan laskevista radoista. Oletko kuullut hoivavaikutuksesta, merkitysvasteesta ja minä miellytän -ilmauksesta? Entä plasebosta..

1 kommentti:

  1. Onko kipu "vain" aivoissa vai myös jalassa? Fyysisen ja psyykkisen arvottaminen erilailla on nykyihmiselle tyypillistä. Fyysinen on todellisempaa kuin psyykkinen. Kuitenkin ihminen on psykofyysinen kokonaisuus.
    Katsomuksellisesti voidaan kysyä vastaavasti: Koostuuko todellisuus vain aineellisesta vai myös henkisestä? Nykyaika kallistuu yhä vahvemmin materialismin kannalle. Mutta mikä on tuo henki ja sen sitoutuminen aineeseen niin, että voimme materiaalisina olentoina kokea paitsi kipua ja uhkaa myös mielihyvää ja toivoa.

    VastaaPoista