9.3.2018

Apua - kipua 2/3


Aluksi todellinen kuvaustilanne

Jatkuu edellisestä numerosta..


Vaurioviesti tulee kudoksesta selkäytimen kautta aivoihin ja viestiä käsitellään aivojen sadoissa eri osissa. Eri osat päättävät yhdessä, mikä merkitys kivulla on. Ne luovat strategian kivusta eroon pääsemiseksi. Mielentilalla on paljon merkitystä viestin käsittelyssä: onko tilanne luottavainen ja ihan tavallinen vai pelokas ja uhkaava. Näin kivun merkitys joko vähenee tai lisääntyy. Aivot siis vaikuttavat siihen, miten kipu koetaan. Aivoista lähtee alaspäin voimakas jarruradasto ja muuntelu tapahtuu selkäytimen takasarvessa. Tämä radasto aktivoituu, kun odotusarvo on palkitseva eli luotan siihen, ettei kovaa kipua ole tulossa. Luotan siihen, että annettava hoito auttaa, että pääsen tilanteesta eteenpäin.

Pilleripurkissa ruusu

Minusta tuntuu ihmeelliseltä, että aivoistani lähtee eri aineet vastaanottamaan vaurioviestiä sen mukaan, mikä tilanne tai odotusarvoni on! Olen mollivoittoisen musiikin ystävä. En ole koskaan oikein pitänyt kehotuksesta ajatella positiivisesti, jotta asiat menisivät paremmin. Nyt kun olen saanut tietää, että mielentilat ovat fysiologiaa, eri aineita, eri systeemejä, minun on hyvin helppo ajatella positiivisesti positiivisyydestä..

Endogeeniset opioidit ovat välittäjäaineina palkitsemisjärjestelmässä, kun odotan, että kaikki menee hyvin. Olen saanut hoidosta etukäteistietoa, etuaivokuori on aktivoitunut, lähettänyt tiedon alaspäin selkäytimen takasarveen. Tiedon on minulle antanut silmiin katsova lääkäri tai fysioterapeutti. Hän on kuunnellut vastauksiani ja koko tilanne ja huone vaikuttavat luotettavilta, siistiä ja puhdasta, asiantuntevan oloista. Silloin oksitosiini lähtee viemään tietoa luottamuksesta ja inhiboimaan, vähentämään vaurioviestin merkitystä. Kipu ei tule tai se vähenee. Tämän aktiivisuuden voi nähdä aivokuvassa.

Pilleripurkissa kevään tulppaaneja

                    Hoivavaikutus
                         Merkitysvaste
                              Minä miellytän
                                   Lume

Plasebolla on monta nimeä. Eikö totta, että nuo neljä antavat hyvin erilaisen vaikutelman ylläkerrotusta fysiologiasta! Kipututkija, dosentti Helena Miranda suomensi plasebon hoivavaikutukseksi. Lääketieteen etiikan dosentti Pekka Louhela puhuu merkitysvasteesta. Latinasta käännettynä sana tarkoittaa ”minä miellytän”. Lume-sanasta ajattelen: turhaa kuvittelua. ”Vain plaseboa” on vanha ilmaus.

”Minä vahingoitan” on nosebo. Järjestelmä vahvistaa kipua pelossa ja ahdistuksessa. Potilaalla on ollut ehkä vuosia kipua. Hän ei ole saanut apua. Hän nukkuu huonosti ja mielenvirkeys on matala. Hän ei luota enää hoitoon eikä uusiin kokeiluihin. Voi olla, että kolekystokiniini välittää toivottomuutta ja ahdistusta ja näin lisää kipua. Ihmiset hyötyvät hoidoista erilailla. Siihen voi vaikuttaa perimä, geenit, tempperamentti. Tätä ei ole tutkittu, eettisyyden tähden, yhtä paljon kuin plaseboa, jossa voidaan antaa sokeri- tai kalkkitabletteja ilman vahinkoa.

Ehdollistumisessa opimme, että lääke auttaa, vaikka se olisikin jo vaihdettu lumelääkkeeseen. Jos ensin saa morfiinia ja sitten lumelääkettä vaikutus jatkuu. Mutta jos ensin saa lumelääkettä ja sitten morfiinia, niin tulos on huonompi. Leikkauksen jälkeen kipulääkkeen tarve väheni, kun potilailta kysyttiin:” Onko kipua?” kysymyksen sijaan ”Miten menee?” Kipulääkkeen tarve väheni, jos puoliso piti kädestä. Vieraan ihmisen ote ei auttanut yhtä paljon. Itse koin aivan uuden turvallisuuden tunteen, kun hammaslääkärissä (pitkä hoito!) hiljaa ja huomaamattomana ollut hammashoitaja piti kättään olkapäälläni muutamaan otteeseen. Kiitos siitä!

Pilleripurkissa Bougainville

Plasebon hyöty? Sen hyötykäyttö? Tarvitaan jatkuva, pitkä hoitosuhde – ei ainakaan hoitajan/lääkärin vaihtoa vähän väliä. Tulla kuulluksi – ja sitä kautta luottamusta. On käytettävä tehokkaita, tutkittuja hoitoja. Etukäteisinfolla vahvistetaan potilaan luottamusta ko hoitoon.

Seuraavassa osassa kirjoitan oman otsikkoni ajankohtaiseen teemaan - hoidon parantamiseen ja hinnan alentamiseen – Kipupotilaan hoitopolku. Fysioterapeuttina työkohteeni on
                                                    toimintakyky.

Jos haluat lukea/ kuunnella lisää: Yle 1, Areena: Sari Valton ohjelma, jossa prof. Eija Kalso ja dos. Pekka Louhela keskustelevat: Plasebo kertoo mielen voimasta / National Geographic joulukuu 2016. Lisäksi lähteenäni oli prof. Hannu Luomajoen koulutusmateriaali Kipufysiologia Sveitsin kurssilta ja dos. Helena Mirandan kipuluento Avire Oy:ssä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti