3.11.2017

Kuvia ja tunnelmia

Mitä tehdä kaikilla kuvilla?

Käyn Kameraseuran AV-illoissa. Kuva-musiikki –esityksiin saa laitettua paljonkin kuvia ja 1+1 vähintään 3! Itselle merkityksellinen musiikki omiin kuviin yhdistettynä – sekunnin osan tarkkuudella. Kuvavirta pysähtyy parhaimmassa musiikin kohdassa, ja mahtavin musiikin virta yhtyy parhaaseen myrskykuvaan. Se on hienoa!

Syviin tunnelmiin pääsen myös, kun yhdistän kuviani japanilaisiin Tanka-runoihin. Tuomas Anhava on kääntänyt runoja ainakin viiden kirjan verran ja englantilaisia käännöksiä on tehnyt Kenneth Rexroth.

Runot ovat vuosilta 600-1600. Tanka, ”lyhyt laulu”, on viisirivinen, 31 tavuinen runo, jonka tavut jakaantuvat säkeisiin suhteissa 5-7-5-7-7. Ainakin englanniksi ja suomeksi ne ovat ihmeellisen nykykieltä. Ajatukset ovat nykyajatuksia. Tosin niissä on ajan ja uskonnon monitasoisia merkityksiä, kuten ensimmäisessä runossa. ” Kolme oppia eivät ole yksi oppi eivätkä ne ole kolme eri oppia. Kahteen aistiin viittaamalla: ne eivät ole yksi ja synestesiaan viittaamalla: ne eivät ole eri!”

Runoista saa helposti itselle tunnuslauseita, ne lohduttavat. Kaikkiin tunnelmiin löytyy runoja. Ja ne ovat aina vain sen 31 tavua!

Olen valinnut tähän blogiin tunnelmakaaren: pimeää, ohimenevää,  uhmaa, toivoa – ja syksy jälleen.


Ulkona alkaa
sadella, pehmeästi.
Minä kuuntelen.
Käännän lampun seinään päin,
niin tulee hämärämpää.                     Fusimi Tenno 1265




Ihmisen mielen
miten kuvaisit? Se on
tushipiirroksen
mäntyjen oksistoissa
tuulevan tuulen ääni.          Munkki Ikkyo 1349



Tuokion verran
saimme olla yhdessä
varmoina siitä,
että rakkautemme
kestää tuhannen vuotta.        Yakamochi 718



Kapea polku
yhtyy valtatiehen ja
minä seisahdan.
Jos on tuullakseen, tuulkoon,
jos sataakseen, satakoon.           Munkki Ikkuo 1349



Ei vanhempia,
ei lapsia, ei paljon
rahaa. Ei yhtään
toivomusta; mutta en
minä kuollakaan tahdo.       Taiya Teiryun 1654




Herkeämättä
laulaos, satakieli.
Emmehän edes
kahdesti vuodessa saa
kevättä, satakieli.             Okikaze 900-luvulla



Eivät keväisten
päivien pitkät mietteet
unohdu vielä
sittenkään, kun ihmisten
sydämiin saapuu syksy.         tuntematon



1 kommentti:

  1. Selkeä ja hieno blogi. Selkeä järjestely ja kuvien käyttömahdollisuus muokkauksella laajempi ja tuo ilmeikkyyttä. Muokatulla kuvalla on hyvä tehostaa tekstin sanomaa ja siinä haastetta sinulla. Nuo tankarunot aivan ihania ja täydäntävät sanomallaan kuvia ja toisaalta puhuttavat myös sisällöllään.
    Teksteihin kiinnittäisin huomiota etekin pa ja pä päätteisiin. Siis pysyä nyky tyylisessä kirjoituskielessä. Toki noita päätteitä kannattaa käyttää, mutta harkitusti. Varmasti silloin kun haluaa esim. kuvalle mukavaa tukea voi tekstissä käyttää arkikieltä. Toisi varmasti lisää ilmeikkyyttä kun tilanne vaatii.

    VastaaPoista