29.11.2017

Onko alaselkäsi kipeä?


Alaselkävaivasi voi johtua monista seikoista: heikot lihakset eivät tue, nikamien liike on johonkin suuntaan rajoittunut, et tiedä, missä asennossa olet. Tai ehkä aiempi kipusi on jäänyt hoitamatta, et saa nukuttua ja sinua huolettaa koko tilanne. Onko kipusi kroonistunut ja saatat huomata, että kivun ajatteleminen ja liikkeen näkeminen jo sattuu! ”Vahingoitanko itseäni, kun selkääni koskee?”

Aiheutatko itse kipua?

Tiedämme hyvin, että liikkumattomuus ja istuminen ei tee hyvää. Mutta kun liikkuminen sattuu.. Olen usein tavannut asiakkaita, jotka tietävät oikean nostotavan ja kertovat niin tekevänsä: jalat koukistuvat ja selän pieni notko säilyy. He tekevät kuitenkin erilailla: selkä pyöristyy ja polvetkin ovat ehkä suorat. 35 vuotias kuljetuksen ammattilainen voi tulla tällä huomiolla ja sen korjaamisella jälleen työkykyiseksi!

Päällä hälytystila – alla toimettomuutta

Pinnalliset, pitkät lihakset ovat tarkoitetut vääntöön, saamaan liikettä aikaan. Jatkuvassa jännityksessä ollessaan ne jännittyvät, lyhenevät ja tunnet itsesi jäykäksi, venyttely ei enää auta. Hartiat kääntyvät eteen, niskasärky vaeltaa alaselkään tai päänsäryksi, selkäsärky nousee hartioihin. Rankaa tukevat syvät lihakset laiskottelevat, eivät hoida hommiaan, siirtävät asennon ylläpidon noille nopeasti väsyville pintalihaksille.

3 koeteltua kainoa päästä eteenpäin – vähitellen, pikkuhiljaa, viisaasti

Jatkan seuraavassa jutussani kroonisen kivun luonteesta ja hoitomahdollisuuksista.

Olet itse asiantuntija kipusi kanssa, paras asiantuntija. Toivon, ettet ole joutunut diagnoosien ja hoitovaihtoehtojen painajaisuneen. Käykö seuraavat harjoitteet sinulle? Tarkoitus on syöttää aivoille tietoa ja kokemusta onnistumisesta ilman kipua.


1. Älä nouse sängystä, kun kello soi
-jutussani on video aamuliikkeestä. Se notkistaa yön jälkeen. Käännä polvia toiseen suuntaan ja päätä toiseen. Vie käsiä sinnepäin, mihin katsot. Ja tee rauhallisesti.2.  Chiball-harjoittelu
Laita n. 20 cm kokoinen pallo häntäluun alle. Rentoudu ensin. Liikuta sitten lantiota sivulle suoraan ja kiertäen, tee kahdeksikkoa, ympyrää. Kirjoita vaikka nimesi. Rentoudu sen jälkeen nostamalla jalat vaikka sohvalle.

3. Ole pitkä
Kun pyydän asiakkaita olemaan pitkiä, he automaattisesti parantavat ryhtiänsä. Rankaa tukevat syvät lihakset tekevät töitä eivätkä pinnalliset lihakset joudu niin koville.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti