8.12.2017

Kivunhoidon uudet keinot, osa 1

Krooninen kipu

Sattuuko sinua jo liikkeen ajatteleminenkin? Aloitatko liikkumisen tai jumpan, kun kipu on saatu pois? Mies on saatu kuuhun – eikö joku nyt vain voisi ottaa tätä kipua pois!!Ehkä kipujärjestelmäsi on herkistynyt. Herkistynyt yliaktiiviseksi suojelemaan sinua vaaralta. Koko elinjärjestelmäsi yrittää suojella sinua, vaikka alkuperäinen kipusi on kudoksissa parantunut jo aikaa sitten. Ajatuksetkin ovat kemiaa: pelko kivusta opettaa edelleen aivojasi suojelemaan sinua. Ne lähettävät huolissaan eri aineita alaspäin, vaikka kipeään selkääsi, kuin luottavaisina. Kipu (kuten aavesäryssä) ei ehkä ole kudoksissa vaan hermosysteemissä ja aivoissa hyvin todellisena, ymmärrettävänä ja hallittavissa olevana.

Passiiviset strategiat
- Vältä aktiivisuutta
- Älä tee mitään
- Odota, että jotain tapahtuu
- Usko, että jollain on vastaus

Aktiiviset strategiat:
- Lue ongelmasta
- Tutki tapoja liikkua
- Tutki ja tökkää vähän kivun rajoja
- Ole positiivinen
- Tee suunnitelmiaKumpi strategia sinulla on käytössäsi? Olisi hyvä löytää vertaisryhmä, jossa näistä asioista voisi keskustella.
Olen ollut 24 vuotta ryhmien ohjaajana Kelan kuntoutuksessa. Viimeisellä kurssilla aina kysyin, mitä ryhmäläiset ovat kurssilta saaneet. Eniten tuli aina kiitosta ryhmäläisille: "Meillä on ollut poikkeuksellisen hyvä ryhmä!" Näitä sanoja yleensä käytettiin. - Kyllä työntekijöillekin tuli kiitokset...

Kolilla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti