8.12.2017

Kivunhoidon uudet keinot osa 2


Krooninen kipu

Kivunhoito ja tietämys kivusta ovat edistyneet viime vuosina paljon. Lääkkeetön kivunhoito on noussut sille kuuluvaan kunniaan mm aivojen kuvantamisen avulla. Nyt tiedetään, että kaikki kipu on aivoissa, ne suojelevat meitä kivulla. Mutta jos kipujärjestelmämme herkistyy, saattaa olla, että kipu ei enää kerro kudosvauriosta vaan kipu on jäänyt hermostoomme seikkailemaan omin päin. Miten pääsisi eteenpäin?

Sveitsissä kipukurssilla


4 työkalua, jotka auttavat selviytymään

1. Lue uutta tietoa kivusta, vaikka www.retrainpain.org, siellä on suomenkieliset diat, joissa on  yksi lause/kuva
Ylävalikossa vasemmalla on languages - valitse suomi
Tulee: Oletko kyllästynyt odottamaan kipujen loppumista? 
Kirjaudu sisään sähköpostiosoitteellasi. Itselleni ei ole tullut vuoteen mitään lisäpostia sieltä. 
Aloita kurssi - eli yksi lause/ havainnollinen kuva. 

 

2. Sen jälkeen ehkä hyväksyt, että ”Kun minua sattuu, se ei välttämättä tarkoita, että vahingoitan itseäni.”

3. Vähitellen liikunnassa eteenpäin, ensin vähemmän kuin pystyt tällä hetkellä. Tähän on hyvä kaavakin, jota voimme käyttää fysioterapiassa. Eräs asiakkaani, yksi kipeimmistä, pystyi kävelemään postilaatikolle 200 m, muttei enää takaisin kivutta. Hän käytti tätä systeemiä ja aloitti uimahallissa 10 min vesijuoksulla. Vaatii sinnikkyyttä mennä uimahalliin, riisua, peseytyä, vesijuosta 10 minuuttia, suihkutella, pukeutua ja mennä kotiin. Hän lisäsi aikaa vähitellen, teki saman kävelemisen kanssa. Uskomatonta oli minustakin, että hän pystyi seuraavana vuonna hölkkäämään 5 km ja vesijuoksemaan 90 minuuttia.

4. Virtuaaliliikkeet – pelkästään kuvitellut liikkeet – ovat olleet hämmästyttäviä. Asiakas oli aivan paikallaan. Pyysin kuvittelemaan pään kääntämistä. Sitten hän säpsähti voimakkaasti ja liikutti käsiään. Kysyessäni tuntemuksia, hän sanoi: ”Käsiin sattui kauheasti, kun käänsin päätä liian paljon oikealle.” Jos aivot näin tuottavat kipua ilman pään liikettä, ovat virtuaaliliikkeet alku onnistumiseen!

Sveitsin kurssilla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti